Thursday, 20 February 2014
[KUIH ORANG BANJAR]
Assalamualaikum sahabat semua. Semoga hari-hari kita semakin baik dari masa ke semasa. Saya nak share beberapa kuih orang banjar yang saya ingat dan agak glamour zaman saya kecil. Memang selalu sangat makan.
Papudak!! Pernah dengar nama ni. Ada juga orang banjar yang panggil 'sundok lawang' kerana bentuknya macam palang pintu. Orang zaman dulu kan pintu dipalang dengan kayu.
Kuih seterusnya....Wadai kiping. Saya dan family panggil Gayam. Kalau di kalangan orang banjar memang wadai kiping lah... Tengok gambar di bawah.
Gambar yang pertama tu wadai kiping dah siap dimasak dan sedia untuk disuap. Gambar kedua pulak mentah, ada santan yang dah cukup rasa menunggu. Masukkan wadai kiping, timbul, masak ler...boleh santap.
Kuih seterusnya .... Wadai kararaban. Saya dan family jarang makan wadai kararaban ni,tapi rasanya sedap dan berlemak.
Tengok gambar di bawah .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ibubapa mertua anak saudara saya org Banjar...seronok dengar mereka bercakap...kalau melayan tetamu,bkn main mesra lagi...
ReplyDeleteitu memang identiti orang banjar.
ReplyDeletenak resepi nya. tak sekalikan ke.. hm
ReplyDeleteGoogle je,tulis nama kuih..ade la
Deletehttp://YouthToEarn.com/?ref=227477
ReplyDeletehttp://YouthToEarn.com/?ref=227477
ReplyDelete