Tukar cerita pulak... Makanan kami sama je dengan orang melayu, jawa dan lain-lain. Cuma ada beberapa yang special dan lain dari orang lain.
1. Wadik
Banyak wadik yang dijual sekarang tak ori rasanya. Tak macam Mak Ti buat zaman dulu. Dulu, abang-abang ulun selalu meluntak ikan sungai. Baulihik banyak bangat ikan, kadak temakanan, jadinya diulah wadik. Cacap hubik barabus awan wadik, nyaman! Manitik banyuk liur!
Sekarang yang banyak di pasaran, bukan wadik, pekasam. Rasanya tak seenak wadik. Pekasam macam ada masam-masam. Dah lama mak Ti tak pernah membuat wadik. Abang-abang pun memang dah lama tak ke sungai. Sebab tu mak dah lama tak proses wadik. Adalah satu dua orang yang jual wadik pure. Susah nak jumpa sekarang. Hope sangat wadik ni tak mati ditelan zaman.
2. Mandai
Nile rupa mandai. Mandai ni diperbuat dari kulit cempedak. Memang sedap sangat! Makan dengan nasi panas, takde lauk lain pun tak ape! [MAKAN BOLE PENGSAN] dek sedapnya =)) . Tak caya cubalah. Ada juga orang masak basah, tapi x tahan lamalah...kalau kering macam ni bole tahan lama. 2 minggu hingga sebulan. Boleh simpan tuk lauk kecemasan. Masak nasik... pulun terus. Kalau nak rasa, PM Banjarrich. Mereka ada stok. Rasa...jangan tak rasa. nanti terfiki2 pulak apa dia mandai tu..
Lain orang lain cara masaknya. Setakat ni ...banjarrich punya tersedap...PM dia 017 7211976
Lain orang lain cara masaknya. Setakat ni ...banjarrich punya tersedap...PM dia 017 7211976
hai... salam perkenalan dari papa blogger
ReplyDeletesalam perkenalan dari banjarich..terima kasih
DeleteSesiapa yang nak dapatkan pasif income...click atau copy paste link di bawah dan isikan maklumat..semudah abc
ReplyDeletehttp://YouthToEarn.com/?ref=227477